În loc de la mulţi ani!

Ai o sită în palme:
Şi cerni, cerni, cerni,
Doamne, câtă muncă în plus i-ai dat!, zic
Ieri ai cernut nisip,
Era plin cu pietre albe, gri, seci, murdare,
Şi fire mici, firave, jilave şi ursuze de nisip,
Ce-ţi lăsau pietrele singure în sită.
Le-ai luat între palme,  cu grijă, le-ai frecat
Într-o neputinţă de a le lăsa aşa cum erau;
Le-ai spălat cu lacrimi sărate, de bucurie,
De cunoaştere,  şi recunoaştere, şi le-ai dat luciu
Cu gânduri ce şlefuiesc şi ziua rea, nu doar pietre.
Una sclipea, ca şi când faţetele erau ale unui diamant brut,
Răsărit acolo, prin pustiu, din senzaţii, şi adulmecări,
Din lacrimi şi stăruinţă, zgârâindu-ţi retina şi sufletul
De bucurie surdă, necunoscută de nimeni.
Ţi-ai pus pietrele în buzunar şi ai păstrat bijuteria-nebijuterie
Între palme, citind-o, dezmierdând-o, dându-i sensuri şi culoare.
Un om îţi zări piatra şi râse sarcastic: „E doar o piatră, caută alta mai de soi!”
Vorba lui nu atinsese nimic, şi continuai să râzi, să te bucuri,
Să încerci să arăţi şi altora bucuriile tale.
Tare te mirai că doar tu vedeai sclipirile de diamant!
Într-o zi, când voi trece pe lângă tine, să-mi arăţi
Buzunarul cel plin cu pietricele înegrite:
Sunt sigură că pastrezi şi acolo vreo două comori.
E în firea ta!

Nicoleta, textul e ciudat pentru o dedicaţie de „la mulţi ani”, dar altfel nu puteam să trec pe lângă un scorpion veritabil, care găseşte în literele mele negre, mocirlite, nisipoase şi trecătoare diamante de cuvinte, şi sensuri pe care, cred, că nici eu nu le dau. În fiece rând citit de tine rămâne încurajarea şi iubirea ce mi-o dăruieşti necondiţionat. Îţi doresc să ai strălucirea unei bijuterii, duritatea ei şi frumuseţea unei vieţi de diamant. Să transmiţi copilului tău reperele tale, şi să prosperi. Eu ţi-o doresc din toată inima! La mulţi ani, prietenă dragă! Sa fii fericită! Îţi mulţumesc pentru importanţa ce mi-o acorzi şi să ştii că te preţuiesc enorm! O zi minunată să ai!

12 gânduri despre „În loc de la mulţi ani!

 1. Ştii, Elly? Am in jur oameni care mă uimesc. Pe Nicoleta am întâlnit-o pe Fb. Ce e diferrit la ea? Ea găseşte in cuvintele mele sensuri pe care nici nu credeam că le pot da. Îmi distribuie postarile, mă incurajează şi, culmea, îi plac toate lucrurile…un pic mai deosebite pe care le scriu. De aia azi nu i-am făcut o urare clasică, ci exact pe felul ei căutător, scormonitor, curios, plin de incredere şi generozitate. Lângă ea sunt fir de praf, de nisip, iar in mainile si ochii ei cuvintele mele umile devin diamante. Aseară habar nu aveam că e ziua ei. Am incropit pe loc ceva. Nu comentează niciodată pe blog, doar pe fb, şi eu sunt fericita si asa. Chiar ii doresc să i se implinească visele şi să fie fericită! Eu sunt , si datorită ei, si datorită tie, cu fiecare semn primit.

  Apreciază

 2. Ador pietrele, asa bolovanoase cum sunt, au atatea de povestit. Culeg cate o piatra de unde ma duc, aveam chiar si o colectie la un moment dat dar nu toata lumea iuste pietrele… La multi ani si de la mine !

  Apreciază

 3. ce frumoasa urare si cata aplecare spre a potrivi cuvintele incat sa dezvaluie un om drag tie. un gest ca o mie de cuvinte! La multi ani prietena a unei doamne speciale de caro !

  Apreciază

 4. Din cate ai văzut nu o cunosc personal pe Nicoleta. Dar ea e un prieten si cititor aparte, ca si cand sta cu creionul rosu pe text subliniind ceea ce i se pare fascinant in textul meu. De aici pietricelele şi metaforele mele. Totdeauna m-a lasat fara cuvinte. Multumesc.

  Apreciază

 5. Multumesc tuturor pentru urari.Sunt un om simplu si nu stiu daca merit atata importanta.Atatea cuvinte frumoase adresate mie…parca e ireal,nici nu-mi vine sa cred.N-am mai primit niciodata un dar mai de pret ca acesta.Inca o data,mii de multumiri Adriana.

  Apreciază

 6. Nicoleta, tu dacă ai vrea si ai avea o fărâmă de timp ai putea avea propriul blog. Priceperea o ai. Asa că simplitatea e tot ce ne trebuie. De aici alegem sa facem ce ne place. Tu ai ales sa ma citesti pe mine si astfel cu postarea asta suntem mai multi in ziua ta de nastere. Nimic mai simplu. Eu iti multumesc pentru perseverenta si interesul viu ce-l pastrezi pentru mine. Să fii fericită!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s