Chineza, viteza și calculatoarele

Înainte să vă plângeți de ceva să vă gândiți că poate acel lucru ar fi mană cerească pentru altcineva. Știu, e un gând răzleț, care nu se cere analizat profund, dar e primul care mi-a venit in minte când am auzit ca trebuie să scriu despre calculatoare, puteri HyperX și buclucul pe care-l poți avea când subapreciezi tehnologia. Bine, primul după cel cu socrul meu, pe când vorbea cu IT-istul neamului nostru, nepotul de la Baia Mare, care, cu intonația locului, îi raspunde la întrebarea de curtoazie, cam așa:

„-Ce să fac, nea Nelu, mă chinui cu un PC și nu îi dau de capăt, s-o făcut negru di tăt!

-Pai ce, mă, ce are pisicu’, te zgârâie rău sau cum? Și ce dacă e negru, doar nu ești superstițios?”

Trec să dezvolt primul gând, până nu devin superstițioasă doar când aud de ecran negru la calculator. Aveam, la cabinetul stomatologic unde lucram, un PC care ne dădea tare de furcă. Nu o dată mă adusese pe culmi de disperare, texte pierdute, date nesalvate, fișiere rătăcite, lucruri care ziceai că te duc pe lună, într-o zonă nebuloasă rău. Am crezut, atunci, că sunt incapabilă, că nu pricep eu ce trebuie să fac, că nu-s rapidă să dau „save file”, că știu de un fișier, dar că nu-i fișierul. Nu-mi imaginam, o clipă, că nu doar eu eram de vină. Îmi doream un laptop, crezând că doar acela e răspunsul. Iar când am pierdut toată munca de îndosariere, am plâns trei zile repetând: „Eu n-am făcut nimic, n-am făcut nimic, jur că n-am făcut nimic..rău!” În clasa a treia de eram și nu mă simțeam mai pedepsită.

Însă, când băiețelul unui pacient mi-a zis ca el de ziua lui vrea o minge, că atâta pot mami și tati să-i cumpere, și că dacă vin și verișorii lui la o felie de tort, el  va fi fericit, mi s-a strâns inima. Când mi-a mărturisit că un calculator l-ar face să descopere lumea, am știut că îl luăm de pe birou și i-l dăruim, fără să stăm pe gânduri. Aveam să descopăr că, alt pacient, vecini între ei, a venit cu un cadou și îi instalase nu știu ce SDD performant, achiziționat printr-un magazin online SSD, care făcuse din hârbulețul nostru o veritabilă comoară. Așa am aflat despre viteze și, atunci, mi s-a spus că nu sunt singura „nepricepută” de pe lume, că nu doar să instalezi un program e necesar ci, dacă te respecți, afli cum  îți protejezi munca și cum îi dai putere HyperX, chiar dacă esti un „home user”. Când m-a luat cu termeni, m-a pierdut și am uitat tot.

HYPERX

Timpul a trecut și eu am ajuns să am acasă un internet café în miniatură. Laptop, tabletă, laptop kaput, PC, cam tot ce e necesar să arăți că ești blogger… în devenire. Numai că eu rămăsesem aceeași. Adică încăpățânată, demodată, fără răbdare și când ceva nu funcționa bine, acolo unde trebuia să-mi fac treaba, dădeam vina pe internet și viteză. Nuuuu, să mă gândesc eu că e ceva cu laptopul? Că are nevoie de îmbunătățiri? Că aș putea să nu mai îmi smulg părul din cap când pierd un text întreg, scris NU în cea mai bună dispoziție? Ah, nu! Asta-i pentru alții, nu pentru mine. Doar când am pierdut  filmarea  cu tata, singura amintire „live” care îmi rămăsese de la el și cu el, am cam început să-mi pun întrebări. Dar nu pe față, în minte, pentru că mi-era frică de răspunsuri.

M-am ofuscat toată când băiatul prietenei mele, dornic de jocuri ultra-mega-formidabile, gamer prin interacțiuni stelare cu alți participanți virtuali, a decretat că aici e casa dinozaurilor, că HDD -ul e depășit și că SSD -urile ar fi soluția.

Credeți că l-am ascultat? Nuuu! Bătea copilul câmpii. Vorbea  extraterestra, chestii-socoteli. Păi, ce nu merge? Nu apăs  eu bine pe butonul de la laptop? Nu deschid ferestre și scriu texte? Ce, pisici, mai am nevoie de cuvinte în chineză veche care să-mi perturbe zen-ul? Uitasem cum am plâns o zi întreagă când îmi dispăruse tot fișierul cu cartea pe când trebuia sa o trimit la editură, din motiv de albăstreală pe ecran și venit niște litere multe în vizită, apoi o fâșâială și mortus. Habemus laptop cu hard disk kaput, pus la vedere să-mi amintesc ce vremuri faine trăiesc acum. Sau credeam că trăiesc, căci, în egoismul meu princiar, nu-l mai observam și pe bărbatu’ meu care făcea rugăciuni și mătănii să poată să transfere date și nu știu ce filmulețe care îl ajutau într-o campanie umanitară, și mă mulțumeam să cred că e ….depășit de vreme. Oricum el are ajutoare de soi, în zoo internet cafe-ul nostru, poate primește ceva putere HyperX și de la rotweillerița noastră:

Sunt Alma și până și eu am aflat de SSD, de MediaDOT și de HyperX.

Depășit de vreme că așa vrei tu!, zice, tot, băiatul bucluc. Investește și vei vedea că fugi cu informația ca Aladin și covorul. Eu nici nu mă ating de un calculator care nu are SSD instalat. Pierzi timp. Și cine v-a spus vouă că SSD  -urile sunt doar pentru calculatoare? La laptop e și mai tare, părerea mea, că devin jucării sigure și rapide. Ah, și se întoarce „deșteptul” către mine, nu mai vorbim că ție ți-ar face bine și la protecție, că uite așa ai rămas fără tabletă. Vrei s-o pățești și cu laptopul? De rezistență la șocuri și fiabilitate ai auzit? Astea nu au componente mobile..

Măi copile, eu pricep, dar tot nu știu ce zici, de abia știu ce e ala hard disk, de zice Vali calculatoristul că l-am ars  atunci când am pierdut datele cărții mele, deci mie dacă-mi spui că se învârte sau se rostogolește, că se vede sau se ghicește, e totuna. Punem pariu, pe ce vrei tu că, dacă întreb toți cititorii mei de blog, nu îmi va răspunde nimeni corect? Ce e ăla SSD?

-Păi, îți răspund eu!

-Dar ce, tu mă citești?

Câteodată, dar nu vrei să îți spun? Solid State Drive – unitate de stocare compactă, adică nu există niciun disc acolo, clar?  Zic, atât, merge de 10 ori mai repede ca un HDD. M-am molipsit de la voi-IN-STAN-TA-NEU- transferi date și informații. Adică modernul, cum sunt usb -urile, bate vechiul, adică cd -urile, asta doar ca să pricepi ce zic, vezi cum traduci informația. Hai, că de placă de bază și unde se pot așeza sau agăța, în funcție de ce dinozauri au toți pe acasă, nu mai spun  nimic, că te uiți la mine ca la Moș Crăciun, dar prin aceste componente melcul tău devine panteră. Poate așa se duc toți la MediaDot, sfatul meu,  adică un magazin online, de calculatoare, jocuri PC și componente calculatoare și vă uitați după promoții SSD Kingstom! Veți avea, astfel, calculatoare la puterea HyperX, adică așa cum e și firesc și cum au toți profesioniștii; și nu mai plângi că nu poți stoca informații, fotografii, texte, filmulețe, aplicații și ce mai știi tu!

De exemplu, aș alege SSD Kingstom  Savage pentru voi, așa aș fi sigur că aveți ce trebuie și eu mă pot juca și aici. Așa,… stau și-ți povestesc. Uite te ajut eu, transferăm toate fișierele de pe HHD pe SSD prin Disk Utility. Pe laptop e simplu de instalat, e plug and play.  Bănuiesc că ai Windows 8.1 instalat, așa că trebuie să ții apăsat pe ...

prod-HX-Savage-SSD-image

Cine îl mai asculta, oricum îi turuia gura, despre sata 2 și sata 3, despre viteza de transferare INSTANTANEE a datelor,  că nu mai îmi consumă bateria, că nu are niciun motoraș, că are greutate mică, că e convenabil, adică vezi, Doamne, mai era atent și la bănuții noștri, și  că a văzut el, pe un clip, pe unii ce aveau studio muzical iar computerul lor mergea cu viteza luminii, și tot SSD -ul  era miracolul, căci ăia chiar au ce stoca. A continuat cu date tehnice, de pe site, și, surprinzător, e singurul care m-a făcut să înțeleg, în sfârșit, ce e cu viteza asta de stocare, transferare, descărcare și tot ce mă poate face HyperX, și de ce ar trebui să îl achiziționăm.

Ah, si zice el, deștept așa, nici nu te mai aude „nea Mihai” când dai drumul laptopului, că totul devine silențios, nu ca huruiala ta, iar dacă tot nu te conving spune-i mamei să nu mă mai aducă la voi, căci e plictisitor, deși mie îmi place că faci, acum, poveste cu mine și le voi spune celor de la școală să intre să citească ce încurcătură ai făcut cu tot ce ți-am zis eu. Dar dacă vei câștiga ..să-mi dai mie căștile pentru că le merit, da?

Hai mă, micuțule, lasă vorba și dă click aici pe MediaDOT.ro, să achițitionăm și noi minunile tehnologiilor moderne, iar data viitoare vezi ce nu-ți mai convine prin casă că ne pui la cheltuială!, îi închide gura bărbatul meu, care nu-și mai încăpea în piele de bucurie că în sfârșit va avea, și el, viteză la transferare de date, informații și că nu trebuie să cumpere, periodic, tehnologie nouă, decât sub formă de lucruri ajutătoare.

Dar ce șansă am fi avut noi  să aflăm asta de unii singuri? Niciuna. Vă asigur.

logo_mediadot_patrat2-250x250

Cu acest articol am aflat și eu cum stau cu tehnica prin cei de la MediaDOT.ro și HyperX, așa că l-am înscris în proba cu nr 12 din Superblog Spring 2016.

33 de gânduri despre „Chineza, viteza și calculatoarele

 1. Păi ce să spun…
  Eu am un laptop Toshiba din 2004 căruia i-am schimbat doar cooler-ul şi am înlocuit HDD-ul cu un SSD. pe care l-am câştigat la un concurs. Diferinţa este mai mult decât vizibilă. HDD-ul l-am făcut extern.

  Apreciază

 2. Mare noroc ai tu să găsești persoanele potrivite ce îți aduc informațiile de care ai nevoie, împărtășindu-le cu noi prin povestirile tale cu personaje nostime. Cred că intru și eu pe MediaDot, pentru a-mi procura un SSD, dacă tot aduce atâtea îmbunătățiri. 🙂

  Apreciază

  • …vei rade, dar cumnatul meu, aseara, a zis ca evident va face asta, indiferent de ecourile acestui articol. Semn că incepe a fi util sb ul, unul cumpara covor de la Diego, altul face revizia la aer condiționat, el imbunatateste performantele PCului, incep să mă incred. De fapt știi că eu nu cred în articole publicitare scrise bine dar care nu-mi transmit mesajul că am nevoie de acei oameni și produsele lor.

   Apreciază

  • Culmea e că acum nepotul de la Baia Mare ne rade in nas, el avand acum cea mai bună cotație ca IT-ist din toată regiunea, ce ar mai râde el de revelațiile mele ale descoperirii SSD -urilor, de parcă am fi descoperit apa caldă. Nu știe el, că eu chiar acum am descoperit asta..cu bucurie..

   Apreciază

  • Asta a fost și revelatia mea. Am inteles că toate boacănele mele aveau rezolvare simplă. Cel mai fain comentariu primit, in legatura cu aceste articole din superblog, l-am primit azi, de la o cititoare, care a zis ca s-a dus sa-și facă revizia la instalația de aer condiționat după ce și-a dat seama din articolul meu, simptomele mașinii lor in ceea ce priveste aerul condiționat. Sper sa elucidăm misterele unei viteze de transferare a datelor și prin acest SSD.

   Apreciază

 3. HyperX! M-am gandit la TripluX! 🙂 SSD, HDD… mi se „limba plimba-n gura” cand vine vorba despre PC! 🙂 Am senzatia unei dizabilitati…! Nu inteleg nici ce mi se spune pe româneşte! In mod cert, insa, al meu PC s-ar simti taaaare bine cu-n SSD (sau e „o” SSD?)
  Succes in continuare!

  Apreciază

  • Hai ca te puteam lua in documentare. Nu mi-a trecut prin cap sa fac Ssd-ul o ea sau un el. Gata e neutru. Nu mai vreau sa-l supar. Multumesc, mai am 3 probe și basta. Ca una am nuntit-o azi. Sa stii ca iți mulțumesc nespus de mult pentru sustinere.

   Apreciază

 4. Cu ceva timp în urmă şi pc-ul meu m-a cadorisit cu un ecran albastru, bineînțeles”vinovatul de serviciu” fiind fiică-mea. Nici acum nu știu care a fost cauza, am dezinstalat niște programe care mi se păreau dubioase și nu s-a mai repetat problema. Informațiile tale par a fi utile, o să mă documentez mai mult în privința lor.

  Apreciază

  • ..nici nu am mai spus ca nu mai am poze pe laptopul kaput de cand eram nasa, la vreo trei zile de nastere și de la reuniunea de 20 de ani. Mortus, asa ca grija mare, faceti copii la documente sau luati ssd.

   Apreciază

  • Eu inca mă gandesc daca intuitia chiar mi-a functionat sau vreo idee de pe aici mă baga in belea. Pana acum m-am tinut tare, ca norocul incepatorului, dar simt ca unele lucruri imi scapa. Oricum, m-a amuzat teribil cum ai sarit cu sfaturile despre tema asta .„cu ssd e bun și gata”. Ai mare dreptate. Mulțumesc pentru sfaturile de pe blogul tau și pentru vizitele de aici.

   Apreciază

  • Cu puțină intarziere, mulțumesc pentru vizită și gândul lăsat. Sincer, nu sunt fan tehnologie, intru ușor in belele apasand pe te miri ce, dar noroc cu sb ul asta ca am aflat și eu una-alta. Acum imi dau seama de cate lucruri au parte cei care sunt de multișor in SB. Eu..am privit de pe margine, dar unele lucruri mi-au scăpat. Succes, Adriana! In tot ce faci!

   Apreciază

 5. Eu am un laptop Sony Vaio castigat acum cativa ani la Coca Cola si in afara de apasatul pe butoane nu ma pricep la nimic. Noroc cu iubitul din dotare, care e pasionat de tehnologie, ca altfel scriam in jurnal, nu pe blog. 🙂

  Apreciază

  • Apasatul pe butoane e pasiunea mea. Aha, deci poti castiga laptopuri prin concursuri. Vreau și eu…un telefon. N-am, nici măcar sa fac un selfie cum m-a rugat o prietena la lansare.

   Apreciază

 6. Parca ma vad pe mine vorbind cu varul meu. Mie imi revine partea cu chineza. El e cel cu partea tehnica. Asa imi spune si el.Ia aia, fa aia si eu da da, dar ma ajuti sa nu bubuie?:-) Acum, datorita specialistului tau, media dot si tie mai stiu si eu cate ceva. Ca sa evit patanii cu pierderi o sa ma gandesc serios la achizitionarea unui SSD.

  Apreciază

 7. Pingback: SuperBlog | Proba 12. Un PC la puterea HyperX!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s