Tanti Ana….

 • Tanti Ana a murit aşa cum a trăit: de frică, nesiguranţă şi neîncredere în oameni. Acum, fie vorba între noi, mulţi avem ‘’bolile’’ acestor vremuri. Paranoia a devenit chiar ceva la moda, fără de care, parcă, nu mai poţi trăi şi de care ai vrea să scapi, dar nu scapă ea de tine. Când i-am văzut prima dată buletinul era prin 2009. Era să-l scap, de îndată ce i-am văzut scris acolo, 1 octombrie 1920. Mă blocasem. Nici nu puteam calcula. Nu credeam că fiinţa asta, gârbovită ce-i drept, dar de-o coerenţă extraordinară, poate avea atâţia ani. Ea mă privea cu superioritatea ce i-o dădea clar cei 89 de ani, de atunci. ‘’Ce-i, nu crezi?”, mă întreba ea dojenitor. ‘’Păi, normal, dacă domnul Moldovan n-are decât 69, e firesc să te miri duduiţă!’’
 • Domnul Moldovan, era bărbat’său, nea Petrică, aşa cum îl ştiau toţi. Nu părea cu mult mai tânăr decât ea, dar era. Din păcate era destul de bolnav, dar nu-l credea nimeni pentru că era prea falnic, şi prea arătos, încât se credea că stă doar la adăpost de gura babei.  A murit după o insuficienţă respiratorie,  în urma unei operaţii. Ar mai fi trăit mult şi bine, zic unii, dar tanti Ana nu a putut suporta pe nimeni în preajmă să-l îngrijească. Avea o manie: dacă-i omoară cineva, le otrăveşte mâncarea, apa, le fură banii, şi le vinde casa? Ei ce se fac?
 • Era la sfârşitul lui ianuarie 2012, când doar câţiva oameni au fost acolo în ultima lui zi pe pământ. Săracii! N-au! Au zis cu toţii. De unde sa aibă? Copii nu au şi sunt pensionari de prea multă vreme. Asta e! Biata tanti Ana, ce se face ea singură?! Dar băbuţa noastră, de 92 de ani acum, nu vroia să schimbe nicio regulă. Vroia să-i fie săpată grădina, vroia să nu i se gătească, dar să mănânce ceva totuşi; să fie din când în când ajutată, dar să stea în casa ei. Dar dacă nu avea pe nimeni, greu să găseşti pe cineva amator!
 • Era tanti Ana a noastră atât de lucidă şi clară la minte, că ştia mai repede decât cel ce-i făcea cumpărăturile cât costă şi cât trebuie să mai primească înapoi. Avea şi ea o slăbiciune, pisicul vecinilor. Niciodată nu ţinuseră soţii Moldovan vreun animal, în afară de vreun porc sau găină. Câine, pisică? Nu, Doamne fereşte! Păi, mâncarea lor? Costa! Aşa că dragostea ei era oarecum bizară pentru ceilalţi vecini. O auzeai cum striga:’’ Iar ai venit? Prezevenghiule! Hai, hai, Gheorghiţă, hai să-ţi dea mama sa mănânci ceva bun!’’Şi pisicul se unduia şi alinta, şi stătea cu ea toată ziulica. El torcând, şi ea citind psalmi la lumina geamului, cum altfel.
 • Toată vara, a udat tanti Ana gradina, să se facă, să fie. Ba, mai lua şi sapa uneori dar fără rost. Nu mai putea femeia. Stătea apoi singurică pe bancă. Acum n-am să vă spun câte certuri şi nemulţumiri avea băbuţa cu toată lumea ce încerca sa o ajute. Era veşnic ‘’furată’’şi ‘’oropsită’’. Toţi aveau gânduri ascunse, iar ea scotea nişte răutaţi greu de suportat. Avea o simpatie pentru vecinul din dreapta casei:’’ E un domn!, zicea ea. Păcat că-i tot timpul plecat!” La el a apelat şi când s-a îmbolnăvit, iar când au luat-o cu salvarea, doar în el a avut încredere să-i lase cheia să încuie. Doar atât!
 • Nu a murit în vara aia bătrâna noastră. Doctorii de pe salvare au spus că nu-i bolnavă decât de bătrâneţe, în rest era sănătoasă tun. Avea o răceală şi tocmai asta a speriat-o pe tanti Ana şi a făcut-o să plece din căsuţa ei,  pentru a trece iarna, la Huşi, la o nepoată. Nu s-a adaptat. Se revolta, se certa cu toţi; mânca doar noaptea, pe ascuns, visa la căsuţă şi la pisicul Gheorghiţă. Tocmea maşini să o readucă acasă; dar nimic, nici chiar vremea nu a ajutat-o defel. Viscolele şi troienele i-au luat orice speranţă. Intrase în 2013 cu mare supărare.
 • Cu toate astea, într-un 2 februarie, auzim că tanti Ana s-a dus la nea Petrică. Gata. Murise în somn, oarecum de inimă rea si de dor; şi ca un făcut avea să fie înmormântată departe de tot ce iubise ea mai mult. Ii găsiseră un fişic de bani în rufele murdare. Cam cincizeci……de milioane, în bani vechi….numai buni de făcut înmormântarea cu ei.
 • A trecut puţină vreme. Pisicul Gheorghiţă încă o caută pe mama lui adoptivă. Nu înţelege de ce nu se mai deschide niciodată uşa aia verde. Miaună şi priveşte în gol. Cei ce-au rămas după tanti Ana, ca moştenitori legali, s-au pricopsit cumva. În afară de căsuţa cu gradină au descoperit ascunşi cam patru sute de milioane. Bănet, frate! Ce păcat! Sau ce bine, pentru ei! Dar oare cum ar fi fost dacă ar fi trăit tanti Ana a noastră împărăteşte, cu ajutorul lor, în căsuţa ei şi, poate,  acum ar fi fost zărita,încă, prin grădină?
 • Din  păcate, nu a ştiut cum să facă asta. A adunat ban pe ban dintr-o obişnuinţă seacă. Degeaba. Nici măcar pentru alţii. Nu a lăsat nimic de bună voie. Totul a fost aşa la repezeală, dintr-o ură viscerală faţă de neamul lui Nea Petrică. Într-un fel, dreptate pentru ei s-a făcut. Nu s-au iubit în viaţă unul pe celălalt. Uite cum şi după moarte, Dumnezeu i-a aşezat în colţuri diferite de lume. Trist!  Timpuri, oameni, poveşti. Ce a rămas în urmă? Un pisic mieunând a jale şi dor, uneori, şi o poveste pe aici. Şi-un gând inevitabil:’’N-au! Auzi? N-au! Săracii! Of, Doamne!
 • Un gând bun îţi trimitem, tanti Ana! Pentru eternitate!


13 gânduri despre „Tanti Ana….

 1. Pingback: Vuiete de stânci dezgolite | Înşiră-te mărgăritare

 2. din pacate, reprezinta o generatie intreaga care se priveaza de tot in virtutea unei inertii… nici ei nu stiu pentru ce aduna, doar din principiu, doar pentru ca asa „au apucat”… unii, pe ultima suta de metri, reusesc sa-si dea seama de „greseala”, insa este, desigur, prea tarziu…

  Apreciază

  • Aici nici măcar nu şi-a dat seama de greseli. Cu banii ce-i aveau, puteau plăti o femeie sa îi tină in viata, in casa lor, dar nu era chip. Aruncau mâncarea ce o primeau, spre gardul nostru, de intelegeam mai bine ce se intamplă cu toti cei ce nu rezistau mai mult de 10 zile in preajma lor. Acum s-a ales praful de tot, şi la propriu, şi la figurat..

   Apreciat de 1 persoană

 3. Aceastia sunt oamenii care au trecut prin vremurile cele mai grele :razboiul, dezastrul de dupa, cominismul, epoca de aur si cea postrevolutionara, practic, un secol de istorie….

  Apreciază

 4. Pingback: De unde vii? | Înşiră-te mărgăritare

 5. Păcat că au trăit așa o viață lipsită de bucuriile mici de zi cu zi, privându-se în mod voluntar de tot ceea ce ar fi putut avea frumos și bun. Frumos ai zugrăvit totul… 🙂

  Apreciază

 6. Am ajuns la concluzia ca omul nu poate fi judecat pentru alegerile sale indiferent care ar fi ele. Exista oameni care pur si simplu nu vor sa fie ajutati si atunci trebuie acceptati asa cum sunt, cu fixurile si cu alegerile lor.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s